Gelir, Servet ve Yoksulluk

Gelir dağılımında adaletsizlik ve yoksulluk “modern tarihin” her döneminde var olan bir sorundur. Dönemsel olarak konuya bakıldığında, bu sorunun nasıl ortadan kaldırılacağına yönelik düşünceler kadar, yoksulluğu yoksulların sorunu olarak gören yaklaşımların da bulunması dikkat çekicidir.

Gelir dağılımı ve yoksulluk ekonomik sistemden ayrı düşünülemez. Gerek yaratılan gelirin, üretim faktörleri arasındaki birincil dağılımı, gerekse devletin vergiler, sübvansiyonlar, transfer ödemeleri gibi araçlarla geliri yeniden dağıtmasını ifade eden ikincil dağılım, ekonomik düzenden doğrudan etkilenmektedir. Buradan kaynaklanan dağılım sorunları ve eşitsizliğin boyutu sahip olunan sosyal devlet anlayışı ile şekillenen, para ve maliye politikaları ile azaltılabilir. Bu noktada da ülkedeki üretim güçlerinin ve üretim faktörleri sahiplerinin karşılıklı güç dengeleri gündeme gelmektedir.

Bu kitap, gelir ve servet, gelirin oluşumu, gelir dağılımı, gelirin yeniden dağılımı ve yoksulluk konuları ile ilgili lisans düzeyinde yol gösterici bir kaynak olarak düşünülmelidir. Kavramların temel düzeyde ele alındığı kitapta, konunun tüm boyutlarına yer verilmeye çalışılmıştır. Öğrencilerin yanı sıra konu ile ilgilenmek isteyen diğer okurlar içinde bir başlangıç kitabı olarak düşünülebilir.